Kentsel dönüşüm ve kredi imkanları


Zaman zaman eleştiriler gelse de genel olarak vatandaşların kentsel dönüşüme olan ilgisi oldukça olumlu yönde. Tektaş Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çatalkaya, şu zaman kadar 100’den fazla binaya deprem risk raporu  hazırladıklarını açıkladı. Deprem risk raporu için bütün binanın ortak bir karar alması gerekli görülmemekte. Bina sakinlerinden sadece birinin tapusu ile başvurması yeterli olmakta. Bakanlığın onayladığı rapor daha sonra Tapu Müdürlüğ tarafından tüm bina sakinlerine bildirilmekte. Raporda bina çürük çıkmışsa bundan sonra bina sakinlerinin binayı nasıl güçlendireceklerine ya da yeniden nasıl ve kime inşaa ettireceklerine karar vermesi gerekmekte.

Kensel dönüşüm yasasından yararlanmanın bina sakinleri için pek çok avantajı bulunmakta. Anlaşmalı bankalarla bakanlığın imzaladığı protokollere göre bakanlık vatandaşın kredi yükünü yarı yarıya rahatlatmakta. Bankalar %0.40 ile %0.50 arasında değişen aylık     faizle 24 ay ile 120 ay arasında değişen vadelerde kentsel dönüşüm kredisi vermekte. Noter ve dosya masrafı da alınmamakta. 

Kentsel dönüşümden yararlanıp binayı yenilemek için binadaki herkesin onayının alınması şart değil; 2/3 çoğunluğun onay vermesi yeterli olmakta. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ilk başta deprem risk raporu alınacak firmanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığından onaylı bir firma olması. Aksi takdirde kentsel dönüşüm yasasından yararlanmak mümkün olmamakta. Bakanlığın resmi sayfasından yetkili firmalar öğrenilebilmekte. 


ileri
« Prev Post
YENİ VE ÖNCEKİ KONULAR
ileri Post »
Thanks for your comment