SEO Nedir, Ne İşe Yarar?

SEO konusunda daha önce bir çok makale paylaştık.Paylaşmaya da devam ediyoruz. Bu konuda bir çok blogda faydalı ve öğretici makaleler okuyabiliyoruz ancak bizimde çorbada tuzumuz bulunsun diyerek dilimizin döndüğünce SEO nedir, ne işe yarar, nasıl kullanır açıklamaya ve izah etmeye çalışalım.

SEO Nedir?

SEO ingilizce bir kelime dizisinin kısaltılmasıdır.Search Engine Optimization kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kavramdır. Türkçe anlamı ise Arama Motoru Optimizasyonu yada Optimize Edicisi olarak çevrilebilir. Arama Motorlarından (Google,Yandex,Bing vs) en çok ziyaretçiyi çekmek için yapılan iyileştirmelerdir. SEO'nun birinci kuralı hiç şüphesiz ki özgünlüktür. Özgün olmayan bir içerik ne kadar SEO kurallarına uygun olursa olsun gerçekten SEO sayılmaz. Arama motorlarının devi olarak kabul edilen Google herşeyden önce özgünlüğe önem vermekte ve bu konuyu arama algoritmasının temelini oturtmaktadır. Özgün bir şekilde yazdığınız ve SEO kurallarına uygun hale getirdiğiniz yazınız kısa zamanda Google ve diğer arama motorları aramalarında üst sıralara yükselecek ve dolayısıyla sitenize/blogunuza önemli sayıda ziyaretçi göndereceklerdir.

SEO Nasıl Yapılır?

SEO'nun nasıl yapıldığını öğrenmek için SEO ile ilgili bazı kavramları ve terimleri bilmemiz gerekir.

Sayfa Başlıklarında etiketler kullanılmalıdır. Örneğin <title> sayfa başlığı <head> olacak şekilde bir kod dizini kullanmalıyız. Bu kod dizini ile sayfamız ilgili aramalarda önplana çıkar. Sadece kod ile SEO yapılmaz. Sayfanın Başlığı konunun içeriği ile alakalı olmalıdır. Pasta tarifi yapan bir makale hazırlıyor ve bunun başlığını ''Yeni Boş Bir Sayfa'' olarak belirlerseniz SEO'nun altın kurallarından birisini yıkmış olursunuz. Halbuki bu makalenin başlığı ''Pasta Tarifi'' yada ''En iyi Pasta Tarifi'' şeklinde olmalıdır. Başlıkların çok uzun olması da iyi değildir. Uzun başlıklar arama motorlarında yalnızca bir bölümü görünür ki bu da bütünlüğü bozduğu için aramalarda üst sıralara çıkmanız mümkün değildir. En kısa ve içeriği en açıklayıcı başlığı seçmelisiniz. Anahtar kelimeleri başlığa ekleyeceğim diyerek başlığı anlamsız bir hale getirmemeliyiz.Sayfa başlıklarının

doğru ve düzgün olması SEO'nun en önemli noktalarından biridir.

Tanım ve Meta Etiketleri kullanarak sayfanın/konunun ne olduğu hakkında kısa bir özet hazırlamış oluruz.Doğru tanım ve meta etiketinin kullanılması sayesinde arama motorlarına konunu özetini dolayısıyla arama motoru kullanıcılarına doğru,kısa ve en net bilgiyi vermiş oluruz.

Konu ve Sayfa linklerini inşaa etmek ayrı bir maharettir. Artık günümüzdeki popüler içerik yönetim sistemleri Wordpress,Blogger,Joomla gibi sistemler otomatik olarak url inşaası yapmaktadır ancak bunu yeterli olmadığını düşünenler bu sistemlere kalıcı bağlantılar oluşturabileceğimiz özellikler entegre etmişlerdir. Kalıcı bağlantı özelliğini ilk kullanan Wordpress'tir, Blogger'da da artık bu mümkündür. Hazırladığınız bir makalenin url'si, linki numaralardan yada bir dizi harflerden oluşmamalıdır. Genel bir ibare içermemelidir. siteadı/123456789.html gibi yada siteadı/abcdefgh gibi bir url sitenize hiç bir fayda sağlamayacaktır. site adı/yeni-bir-sayfa.html gibi genel ibare içeren linkler de faydasızdır. Url makalenin başlığı ile uyumlu olmalıdır. siteadı/en-iyi-pasta-tarifi.html şeklindeki link en faydalı linktir.

Site Haritaları siteler için çok önemlidir. İki çeşit site haritası kullanılmalıdır. Birisi kullanıcılarınız için diğer arama motorları için olmalıdır. Kullanıcılarınız için Başlıklar ve linkler şeklinde açık bir site haritası kullanırken arama motorları için ise XML formatında hazırlanmış bir site haritası kullanmalısınız. (Site Haritası nasıl oluşturulur başka bir makale konusudur)

Sitenizdeki düzen ve yapı kullanıcı ile arama motorlarının rahatlığını göz önüne alarak hazırlanmalıdır. Kullanıcılar bir siteye ulaştığında o sitede aradığı veya istediği bilgiye ne kadar rahat ulaşabildiğine bakar. Arama motorları da aynı zihniyettedir. Bulma kolaylığı önemlidir. Belirli bir hiyerarşik yapı sağlanmalıdır. Şuanki popüler içerik yönetim sistemleri bu yapıyı oluşturmak için çok uygundurlar.

404 Hata Sayfaları da içerik kadar önemlidir. İnsanlar aradıklarını bulamadığında 404 Hata sayfası ile karşılaşmalılar ve siz bu hata sayfasında kullanıcıya yeni başlıklar, anasayfa yada arama yapmasını önermelisiniz.

Hem kullanıcılar hem de arama motorları anlaşılması kolay olan bağlantılı metinleri severler. Açıklayıcı metin ve özgünlük bu işin temelidir.

SEO konusunda bugünlük bu kadar. Bir sonraki SEO makalesinde görüşmek üzere...
ileri
« Prev Post
YENİ VE ÖNCEKİ KONULAR
ileri Post »
Thanks for your comment